BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Disember 25, 2008

video

5 Cara Virus, Spyware, Malware Serang Kompute


1. E-mail

Dengan membuka email saja, komputer anda boleh diserang…Lagi2 email yang disertakan dengan attachment..Secara amnya, Virus, Spyware atau Malware tidak boleh serang dengan hanya kita membaca email sahaja..Ia akan menyerang menyelinap masuk ke komputer anda melalui attachment yang disertakan..Anda buka, masuklah dia… he333..Pastikan email tu penghantarnya dari orang yang anda kenali, kalau tak kenal delete jer….

2. Download

Anda yang gemar memuat turun perisian percuma, lagu2 mp3 percuma, permainan komputer percuma dan lain melalui Kazaa, Limewire, Warez atau laman2 web yang menyediakan perkhidmatan download …Kemungkinan besar fail yang anda download tu mempunyai Virus, Spyware dan Malware..Pastikan fail yang anda download tu bukan lah dari 3 benda ini…Jika anda tergolong diantara mereka yang suka mendownload..

3. Klik Pada Iklan

Sekarang ni banyak iklan yang ada…Iklan yang membuatkan anda teruja akan mengklik pada iklan tersebut pun ada..Hati2, bukan semua iklan itu benar…Dengan hanya mengklik sahaja, komputer anda dalam bahaya..Contohnya SmartAntivirus 2009, baca artikel saya mengenai SmartAntivirus 2009 ni…

4. Install Program Yang Tidak Boleh Dipercayai

Memasang program seperti perisian aplikasi, games2 yang tidak tahu asal usulnya…Pastikan pengeluar program – program nie dari pengeluar – pengeluar yang boleh dipercayai…

5. Melayari Laman Web Porno

Selalunya kebanyakkan laman web Prono mengandungi banyak spyware.. Janganlah anda melayari laman web macam nie

Kaspersky: Tinggalkan Internet Explorer


Database Kasperky (10/12) mencatat rekor dari kode berbahaya yang memanfaatkan kelemahan Internet Explorer. Bahkan kasperky menganjurkan pengguna tinggalkan Internet Explorer dan beralih ke internet browser lainnya, misalnya Mozilla Firefox dan browser besutan google, Chrome.

Sebelumnya, forum hacker tertutup pada November lalu menyebutkan terdapat kode berbahaya dan kelemahan dari semua versi Internet Explorer. Sementara itu, pada (9/12), group hacker dari China KnownSec Team, sudah meramu kode berbahaya tersebut, dan terdapat pada uraian XML dalam Internet Explorer..

Akibat yang ditimbulkan banyak, seperti dapat menyebabkan pertumbuhan malware, menyerang para pengguna internet banking dengan Trojan-banker Win32 banker, mencuri data personal dari pengguna komputer yang terinfeksi di jaringan zombie. Tambahan yang tak kalah pentingnya juga menyerang situs dewasa dan situs yang berpotensi lemah terhadap serangan SQL injectio

Sebagai tambahan, pihak Microsoft menanggapinya, agar para pengguna untuk mematuhi beberapa peraturan dasar keamanan. Seperti menonaktifkan Active Scripting dan mengaktifkan memory protection.

Disember 14, 2008

Apa Itu RSS?


Anda tentu pernah lihat ikon RSS di laman-laman web..Ikon ini memberitahu anda atau pelawat dimana RSS Feed disediakan bagi laman web tersebut..Tapi Apa itu RSS?…Apa Kegunaannya?…Macam Mana nak guna?…Pasti persolan ini bermain difikiran mereka yang tidak mengetahui atau tidak pernah menggunakan RSS ni..Tak kira apa pun rupa bentuk yang anda jumpa, ia tetap membawa kepada 1 tujuan yang sama….
Apa Itu RSS?
Sesetengah pelawat masih lagi tidak mengetahui kelebihan & kegunaan RSS Feed ni…RSS ialah singkatan bagi RDF Site Summary atau Rich Site Summary. RSS adalah sebuah format programming web berbasis XML yang dapat digunakan oleh pemilik web untuk melakukan ringkasan isi web…RSS feed ini dibaca samada menggunakan pelayar web anda atau menggunakan FeedReader…
Apa Itu Kegunaannya ?
RSS ini digunakan untuk membolehkan dan memudahkan anda membaca artikel-artikel yang terbaru termasuk juga artikel-artikel yang lain pada sesuatu laman web tanpa mengunjungi atau melayari laman web tersebut…Ia menghantar artikel terus kepada anda…Anda akan dapat mengetahui ringkasan dari isi laman web, dan sekiranya anda ingin mengetahui keseluruhan isi pada artikel tersebut, anda hanya perlu mengklik pada link artikel tersebut..
Apa Kelebihannya ?
Ia boleh menjimatkan masa dan membolehkan anda membaca artikel-artikel dari laman web kegemaran anda dengan pantas…Anda juga tidak akan ketinggalan atau terlepas untuk menerima aritkel-artikel baru…Bayangkan anda mempunyai 50 laman web kegemaran, pahtu anda nak kene melayari satu per satu laman web, bagi melihat terdapat artikel baru… Itu jika laman web tu kemaskini pada hari tu, kalau tak der…Rugi masa kan..

Disember 13, 2008

Windows 7 Selepas Vista


Windows 7 Logo (Vienna)

Microsoft telah mengeluarkan sistem operasi baru mereka selepas Vista iaitu Windows 7..Microsoft bercadang untuk melancarkannya pada awal 2010, kira-kira 3 tahun selepas Vista… Jika Windows 7 muncul, Adakah Vista akan mengikut jejak langkah Windows-Windows terdahulu.

Tak sampai beberapa tahun Vista dipasaran, dah muncul yang baru…Nama asal bagi Windows 7 ni diambil dari nama kod iaitu “Blackcomb” kemudian pada awal 2006 dinamakan semula dengan “Windows Vienna” dan kemudian ditukar kepada “Windows Seven” atau “Windows 7” dimana Windows ini dijangkakan akan menggantikan Windows Vista.

Kenapa Windows 7, kenapa tak Windows 9, Windows 10 ke??…Secara ringkasnya, Windows 7 nie diambil dari versinya yang ke-7, dimana Vista adalah versi yang ke-6..Versi Vista sekarang ialah 6.0.6001, sekiranya anda menggunakan Windows XP SP3, versinya 5.1.2600..Anda boleh check menggunakan Command Prompt, kemudia taipkan VER …klu diikutkan turutan Windows :

- Windows 7
- Windows 6 – Windows Vista
- Windows 5 – Windows XP
- Windows 4 –NT 4.0

Seperti nama2 sebelum nie, Windows 7 ni bukanlah nama tetap dan masih dalam perancangan..Ia mungkin akan berubah mengikut kesesuaian. Versi- versi klien Windows 7 ini akan dikeluarkan dalam kedua2 versi 32-bit dan 64-bit.

Ia menggunakan MinWin kernel dimana ia hanya menggunakan 25mb ingatan daripada ruang cakera dan menjalankan operasi bekerja menggunakan 40mb ingatan.

Ketika ini Microsoft lebih memfokuskan kepada satu ciri bagi Windows 7 iaitu pervasive multi-touch..Dan syarikat ini masih lagi belum membuat keputusan sepenuhnya tentang rekabentuk dan ciri2 yang akan digunakan pada sistem operasi mereka ni…Kumpulan yang bertanggungjawab merekabentuk atau mencipta Gui [ graphical user interface ] bercadang untuk mengambil kira beberapa UI [ User Interface ] baru dalam Windows 7. Salah satu kumpulan yang terlibat dalam pembangunan ini ialah kumpulan yang sama yang merekabentuk Ribbon User Interface dalam Office 2007…Adakah Window 7, macam Office 2007 ...menarik gak… ..Ia juga mungkin menggunakan teknologi “Hypervisor” [ Windows Virtualization ] dimana teknologi yang membenarkan lebih dari satu sistem operasi menjalankan operasi diatas komputer yang sama pada waktu yang sama.

Masih awal lagi untuk Mirosoft meceritakan lebih mendalam tentang Windows 7 nie..Apa yang diketahui secara ringkasnya pengganti Vista ni lebih kecil, ringan dan cepat dari Vista… sekarang .... windows 7 sudah berada dipasaran...

untuk keterangan lanjut mengenai windows 7... Klik cni...

Bill Gates said that would “be lower power, take less memory, be more efficient, and have lots more connections up to the mobile"

Virus Baru Dari YM!!

Virus Yahoo Messenger Terbaru menyerang pengguna YM.

Lagi-lagi serangan virus mancam negara yang cukup menggemparkan para pengguna internet . Virus ini mampu membuat komputer atau server anda megap-megap kehabisan nafas seperti ikan mas koki cari makanan karena ia akan berusaha dengan intens mendownload file dari situs web tertentu (kebanyakan di Cina) untuk mengupdate dirinya dan ?hebatnya? virus ini juga aktif memanfaatkan YM (Yahoo Messenger). Jadi ibarat kata Bang Napi, jika YM anda tahu-tahu bertingkah aneh dalam beberapa hari ini …. Waspadalah….. Waspadalah.

Untuk memastikan W32/Agent.FUVR aktif di komputer anda (Windows XP), silahkan periksa C:\Windows\AppPatch dan cari file-file dengan nama :


  • AcXtrnel.dll
    - File ini merupakan file palsu yang mirip dengan file dll OS Microsoft Windows. AcXtrnal.dll?
  • AcSpecf.dll
    - File ini juga merupakan file palsu yang mirip dengan file dll OS Microsoft Windows ?AcSpecfc.dll?
  • AcPlugin.dll
    - File ini adalah benar file dll Microsoft Windows (Microsoft Plus), TETAPI file ini seharusnya ada di C:\Program Files\Microsoft Plus dan bukan di c:\Windows\AppPatch. Microsoft Plus adalah add on untuk Windows XP yang saat ini sudah tidak dilanjutkan produksinya.
  • Jview.dll
    - Jview sebenarnya adalah file Java, tetapi virus ini dengan cerdik melakukan delay / menunda aktivasi Jview yang asli (jika ada) dengan mengubah setting registry sehingga yang dijalankan adalah Jview yang bervirus.

Hati-hati jika Anda menjumpai sejumlah file dengan nama Microsoft.vbs, Microsoft.bat atau Microsoft.pif pada local disk (C:\). Jika kita buka file Microsoft.bat maka akan terlihat jelas bahwa file ini akan menjalankan file dengan nama Microsoft.pif begitupun dengan file Microsoft.vbs. File Microsoft.pif ini sendiri di kompres dengan menggunakn UPX

PIKOM PC Fair 2008 (III) - Dates and Venues



5 - 7 December 2008 (11:00 am - 9:00 pm).


- Penang International Sports Arena, Penang - Jalan Tun Dr Awang, 11900 Relau.


- Sabah Trade Centre, Kota Kinabalu, Sabah - Jalan Istiadat, Teluk Likas, 88400 Kota Kinabalu.


- Central Square, Sungai Petani, Kedah - Jalan Kampung Baru, 08000 Sungai Petani


- Dewan SJK(C) Yuk Choy, Ipoh, Perak - 195, Jalan Sultan Iskandar, 30000 Ipoh


- Berjaya Megamall, Kuantan, Pahang - Jalan Tun Ismail, Sri Dagangan, 25000 Kuantan.



12 - 14 December 2008 (11:00am - 9:00pm)


- KL Convention Centre, Kuala Lumpur - Kuala Lumpur City Centre, 50888 Kuala Lumpur.


- Mahkota Parade Melaka, Melaka - Jalan Merdeka, 75000 Bandar Hilir.


- Dewan Suarah, Bintulu, Sarawak - Jalan Tun Ahmad Zaidi, 97008 Bintulu.


- Batu Pahat (BP) Mall, Batu Pahat, Johor - Jalan Kluang, 83000 Batu Pahat.



19 - 21 December 2008 (11:00am - 9:00pm)


- Persada Johor International Convention Centre, Johor Bahru - Jalan Abdullah Ibrahim, 80000 Johor Bahru


- Dewan 2020, Kangar, Perlis - 01000, Kangar.


- Dewan Tunku Ibrahim Ismail, Kluang, Johor - 86000, Kluang.


VIRUS BARU “BEST!!.EXE ATAU JANGGUTMU”

CARA MEMBUANG VIRUS INI

SILA DOWNLOAD PERISIAN AUTORUN EATER DI SINI

  1. Masuk SAFE MODE. Semasa ON computer, terus tekan F8 berulang kali. Akan muncul screen hitam dgn option2 baru. Pilih SAFE MODE.
  2. Lepas dah masuk SAFE MODE. Buka TaskManager(Alt+Ctrl+Del). Kalau tidak dpt, guna ProcessExplorer. Cari process ‘BEST!!.exe’ atau ‘window.exe’ yg menggunakan username computer kamu(contohnya ‘AmboX’). Endkan process2 tersebut. Pastikan dia tidak start balik.
  3. Install Autorun Eater. Jika ada file ‘autorun.inf’ yg bahaya, ia akan auto detect dan remove di setiap drive termasuk pendrive anda(jika anda cucuk masuk). Pastikan warning tidak berulang utk drive sama, ini menandakan virus masih berjalan. Tunggu sehingga tiada warning dari Autorun Eater sebelum bergerak ke step 4.
  4. Lepas tu, buka My Computer.
  5. Apabila dah masuk C: drive, pergi ‘Tools > Folder Options’. Masuk tab ‘View’. Pilih ‘Show Hidden Files & Folders’. Untick ‘Hide Protected Operating System Files’(kalau ada warning tekan OK jer). Juga untick ‘Hide Extensions for Known File Types’. Tekan APPLY dan OK.
  6. Kalau anda nampak file2 seakan2 lutsinar di C: drive, maka step 4 berjaya.
  7. Delete file2 bernama ‘BEST!!.exe’ atau ‘FUNNY.exe’ yg dijumpai di setiap drive(terutamanya pendrive).
  8. Lepas tu masuk WINDOWS > System32. Cari folder seakan2 lutsinar bernama ‘mizi’. Delete folder ‘mizi’ tersebut.
  9. Pergi ‘My Documents > My Videos’. Delete file ‘BEST!!.exe.’
  10. Buka Autoruns. Delete startup entry : REG_SZ, HKEY_CURRENT_USER,SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windowswindows\system32\mizi\window.exe.
  11. Kemudian pergi start menu run kemudian taip regedit cari key dan ubah seperti di bawah. REG_DWORD, HKEY_CURRENT_USER, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer,NoRun,1.
    REG_DWORD, HKEY_CURRENT_USER, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer,NoClose,1
    REG_SZ,HKEY_LOCAL_MACHINE,SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion,RegisteredOrganization,170188
  12. Restart.

November 09, 2008

Check out if your anti-virus works or not

How to be sure if your anti-virus program is working properly or not ? Using this simple method you can figure out if it's functioning correctly or not.

Copy the below line on a notepad. Then save it with the name of 'fakevirus.exe' or any other name you wish. Just make sure that you add .exe at the end of the file name. After you save it, give it a scan and you'll know it all.

Here's the line -

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

If your anti-virus is working, it will alert you. Otherwise you need to pay attention to your program.

Detect and Repair Disk Errors

In addition to running Disk Cleanup and Disk Defragmenter to optimize the performance of your computer, you can check the integrity of the files stored on your hard disk by running the Error Checking utility.

As you use your hard drive, it can develop bad sectors. Bad sectors slow down hard disk performance and sometimes make data writing (such as file saving) difficult, or even impossible. The Error Checking utility scans the hard drive for bad sectors, and scans for file system errors to see whether certain files or folders are misplaced.

If you use your computer daily, you should try to run this utility weekly to help prevent data loss.

Important: Be sure to close all files before running the Error-Checking utility.

To run the Error Checking utility:

  1. Click Start, and then click My Computer.
  2. In the My Computer window, right-click the hard disk you want to search for bad sectors, and then click Properties.
  3. In the Properties dialog box, click the 'Tools' tab.
  4. Click the 'Check Now' button.
  5. The 'Check Disk dialog box will pop-up. In that dialog box, check the "Scan for and attempt recovery of bad sectors" box, and then click on Start.
  6. If bad sectors are found, choose to fix them.

Tip: Only select the Automatically fix file system errors check box if you think that your disk contains bad sectors

TeraCopy - Copy Files Faster


TeraCopy is a program designed to copy and move files at the maximum possible speed. It allows you to Pause and Resume file transfers. TeraCopy uses dynamically adjusted buffers to reduce seek times while Asynchronous copy speeds up file transfer between two physical hard drives. In case of copy error, TeraCopy will try several times and in the worse case just skips the file, not terminating the entire transfer. File list makes sure that all the files that are copied are listed and if any errors found during the process, it will be listed there. Also, it's seamless integration with Windows Explorer allows you to keep working with files as usual.TeraCopy is available both as a Freeware and a Paid version, but the freeware contains all the features that are required by a Home user and can satisfy one's need.



Identify Any Faulty Device Driver in Your Computer

If you are facing problems with your computer, especially the blue error screen coming up again and again, or your system is only booting in safe mode, then there is a strong possibility that your computer is having a faulty device driver.
Now how to identify a faulty driver, if you look at the list of drivers, you will find more than 100 drivers, and its not easy to find the faulty drivers from that list, neither it is possible to reinstall each one.
Microsoft provides you with the solution by providing a little tool called Verifier. This allows you to check which driver is faulty and a error message that will help you know which driver is faulty and you can then replace it or reinstall it. Here is a look at the use of it.
  1. Go to Start –> Run and type “verifier“.
  2. Select first option of “Create Standard Settings”, click Next, and then choose the option according to the problem you are facing. If you are technical enough, you can select “Select drivers name from a list”, and choose the driver which you think is responsible for the problem. If you are not sure then you can select “Automatically select all drivers installed on this computer”. and then Click Next, and Finish the process.
  3. Now Reboot your computer, you will see the list of drivers to be verified at startup, and if you have a faulty driver, then you will get a blue screen, with the error message. You can get the faulty driver from that and thus can reinstall it or can be rectified.
  4. After this when you have recognized the faulty driver, login back in your windows and you need to stop this service. To do this, Go to Start –> Run and type in “verifier /reset“. This will stop this service and you will not get the verifier window at startup again.